Byahuset

 

 

 
Foto: Ulla Bogmer, 20040922 Foto: Ulla Bogmer, 20040922

Fotogalleri: Invigning av fotoutställningen "Byn med det blå huset".

Byn med det blå huset.
Nyåkers intresseförening har gjort en fotoutställning i det nyrenoverade Byahuset, med Sune Jonssons fantastiska bilder ur "Byn med det blå huset". För att uppmärksamma detta anordnades en invigning, där Marianne Folkedotter läste valda delar ur boken varvat med musik av Anders Hägglund. Många från både när och fjärran hade lockats att delta, så Byahuset fylldes till "bristningsgränsen" och det blev trångt men mycket trivsamt runt kaffeborden.
Utställningen med Sune Jonssons bilder är permanent, så bilderna går att beskåda t ex när sommarcaféet är öppet eller efter överenskommelse. (Se uppgifter om utställningen "Tallbergsbroarna").

 

Utställningen "Tallbergsbroarna"
Utställningen är sammanbyggd med Byahuset i centrala Nyåker vid väg 353. Här kan man fördjupa sig i de tekniska, kulturella och historiska värdena, som Tallbergsbroarna har skapat. Titta på Sune Jonssons foton av bl. a resenärer på tåg och banarbete. Sitta på bänken från en tågkupé från sekelskiftet och ta del av litteratur, som hör ihop med brobyggande och Nyåkersbygden. Rikta blickarna uppåt och finna "Sune-Belle", kattoxen som finns med i Sune Jonssons roman: Brobyggarna. Studera modellen av Nyåkersbygdens Järnvägsstation, byggd av konstnären Anders Åberg.

Sommarcafé.
I anslutning till utställningen finns ett Café med hembakat bröd, Nyåkers Pepparkakor och glass. För barnen står ett bord dukat med järnvägsräls, tåg, broar, stationer och figurer. Det är bara att bygga och leka.

Källa: Småskriften "Tallbergsbroarna" i serien Sevärt i Västerbottens län nr 20. Text: Iréne Gustafson.

 

 

Besöksmål   Utställningarna "Byn med det blå huset" och "Tallbergsbroarna"  

Öppet          Öppet alla dagar kl. 11-16 (29 juni - 5 juli). År 2019.

Servering     Sommarcafé: Kaffeservering med hembakat bröd och Nyåkers Pepparkakor.

Övrigt          Visning och försäljning av hantverk och hemslöjd.

Kontakt        Alexandra Johansson, mobil: 072-542 03 87, e-post: axel_jo@hotmail.com

Kontakt        Malin Quist, mobil: 073-539 84 81

 

Instagram Nyåkersbygden

 

 

Guidning Tallbergsbroarna

Året runt så anordnar Nyåkersbygdens Intresseförening guidning vid Tallbergsbroarna och i Bromuseet. Större grupper som önskar en informativ och trevlig dag med personlig guide är välkomna att kontakta Ulf Gustafsson för bokning: Tel. 070-342 53 70


Alternativ för guidning:

Guidning vid Tallbergbroarna och/eller Bromuséet 500 kr.
Fika: Kaffe och kaka 30 kr. /person, kaffe och smörgås 50 kr. / person

 

 

Se fotogalleri, Byahuset (Större bilder)

 

Start


 Webbplatsen uppdaterades söndag 27 september 2020