Startsida


Naturens verk i märklig konstsalong

Det började med Stubb-Jonke, Roger Björklunds första konstfynd i skogen. I dag har han länets, ja kanske landets, märkligaste konstsalong hemma på gården i Holmfors mellan Nordmaling och Nyåker.

 Foto: Per Landfors  Foto: Per Landfors
En dårskapens arkitektur kallar Roger Björklund sin unika konstsalong på gården hemma i Holmfors. Här har han under 20 år samlat ihop de naturens egna konstverk och skapelser han hittat i skogen och på Holmberget och Tjippberget. - Mamma tyckte det var bättre medan vi hade potatisland här, och bar bort sten härifrån i stället för att bära hit dem, berättar Roger skrattande.

 

Foto: Per Landfors  Foto: Per Landfors
Kolla in de här bilderna och låt fantasin få fritt spelrum. Vad ser du? Allt i Roger Björklunds stubbrike är fynd i skogen, som han gjort med hjälp av sitt fantasiöga. I vissa fall har naturens skapelser sen fått lite hjälp på vägen av Rogers skickliga träsnidarhänder.


Foto: Per Landfors
per.landfors@vk.se

Benny Stiegler
benny.stiegler@vk.se

Sommarpatrullen
www.vk.se

http://www.vk.se/Article.jsp?article=200153
 


HOLMFORS

I det forna potatislandet trängs naturens egna konstverk och en del som fått lite hjälp på vägen av Rogers träsnidarhänder. Här finns också Surmyran, en äkta gungande blötmyr med spång och hjortronplantor - inomhus!

- Det här började som en protest mot att min barndoms skog för snart 20 år sedan förvandlades till ett kalhygge. Jag hittade Stubb-Jonke och placerade honom i potatislandet. Sen fortsatte vansinnet, berättar Roger, 60 år i höst, när vi vandrar in i konstsalongen som garanterat saknar motstycke. En labyrint smockfylld av grenar, stubbar och rötter som av naturen formats till fantasieggande skapelser.
 

Kallas stubbrike

- I folkmun, och i Nordmalings turistbroschyr, kallas det här Stubbrike. Jag kallar det Projekt Skogsöga, då jag går i skogen med ett fantasiöga, säger den förre träsnidaren som efter en bilolycka 1980 inte kunnat fortsätta med den verksamheten och numera är sjukpensionär.
 

Fascineras av rötter

I stället har han vandrat genom skogar och över berg och samlat på sig allt av naturens produkter som fantasiögat upptäckt. Med stor hjälp av hygglige brorsan, bodybuildern Sten, och kompisar har han släpat hem fynden. Även väldigt tunga sådana.

- Jag har alltid fascinerats av trädrötter, ofta mycket gamla sådana, man kan hitta uppe på bergen. Jag brukar kalla dem tidens fragment.

Rishög eller konstverk?

På senare år har Roger Björklund slutat att fila på sina fynd.

- Man kan inte förbättra naturen, resonerar han medan vi ständigt hittar nya fynd av fantasiögat i labyrinten. Oftast i form av fåglar eller kvinnokroppar.

- Rishög eller konstverk, frågar sig Roger medan vi vandrar, och pekar på en av många dikter i salongen han egenhändigt skaldat. Några rader som enkelt och rakt berättar om hans egna tankar med konstverken.

"I en värld av raka linjer och högfärdskultur måste finnas en motsats till linjalen, en dårskapens arkitektur."

Resultatet av den filosofin har fått stort gehör. Roger Björklund har förärats plats i konstboken Okända mästare - skulptur på egna vägar.

Tv-team från flera länder har varit här, liksom mängder av tidningar. Konsthögskolan avlägger då och då visiter, och sommartid strömmar dagligen nyfikna besökare till.


Blygsam

- Jag gör ingenting för att locka hit folk, säger Roger Björklund, som inte ens tar entréavgift till sin unika utesalong. Men den som vill kan lägga en slant i en näverlåda.

Mannen bakom verket är enkelt uttryckt en blygsam natur.

- Jag tycker egentligen ingenting av det jag gjort är märkvärdigt. Det här är bara nåt prutt på väggarna, säger han när vi vandrat in Galerian, inte Gallerian alltså, en av de små inomhussalongerna i gammvedhuset där ett antal tavlor av Roger hänger.

 

Meditativt

Golvet i rummet består av grov makadam.

- Det är ett meditativt golv. Här rör man sig försiktigt, i synnerhet med högklackat...

I nästa rum, Syrmyran, går alla ännu mer långsamt. Roger Björklund senaste projekt är absolut äkta myr - bara med den noterbara skillnaden att den ligger inomhus på underlag av väv och gummimattor och då och då kräver bevattning.

Här finns också Eldrummet, mest likt insidan på ett lappkåta, och Andrummet, där Roger säger sig presentera världens 3001:a religion.

Visst håller påståendet om länets märkligaste konstsalong. Men Roger Björklund ser sig ändå själv som en liten man, och därför håller han sig med detta valspråk.

" Om man har kökssoffa, veaspis och en nalta pären, och sen ligg man krokig och ät lite, och aldrig skäll på folket. Då mår man gött".

"Bortom tiden blir själar till små fåglar i stjärnors ljus, eller små frön till vackra rosor att blomma i evighet".

Så lyder en av de tusentals dikter Roger Björklund skaldat. Men några tankar på att ge ut en bok har han inte. "Jag vill inte utöka dåliga poeters skara", säger han.

 


Benny Stiegler
Regionreporter
Västerbottens-Kuriren
090–15 12 14
070–689 27 13
benny.stiegler@vk.se
 

Published: 2008-07-02

 

Webbplatsen uppdaterades lördag 13 september 2008